Погребват Михаил Горбачов днес в Москва

В Русия са разделени за неговия исторически принос
47
Погребват Михаил Горбачов днес в Москва
Снимка: БГНЕС/ЕПА

Първият и единствен президент на Съветския съюз Михаил Горбачов ще бъде погребан днес в Москва.

Това ще стане на церемония, която няма да бъде равносилна на държавно погребение и ще премине без присъствието на президента Владимир Путин или някой друг от водещите световни лидери, отбелязва Асошиейтед прес.

Сравнително по-скромната погребална церемония отразява сложното отношение на Кремъл към наследството на Горбачов, който е почитан на Запад заради прекратяването на Студената война, но е презиран от мнозина в родината си заради разпадането на Съветския съюз и последвалия икономически крах, принудил милиони хора да живеят в бедност.

В четвъртък Путин се прости отделно с Горбачов, полагайки цветя на ковчега му, а причината за това, както съобщи Кремъл, е бил прекалено натовареният график на руския президент, който ще му попречи да присъства на погребението днес.

Горбачов, който почина във вторник на 91-годишна възраст, ще бъде погребан на Новодевическото гробище в Москва до съпругата си Раиса. Преди това ще има траурна церемония в Колонната зала в Дома на съюзите, емблематична сграда близо до Кремъл, която се използва за държавни погребения още от съветско време.

Въпреки избирането на това престижно място Кремъл се въздържа да нарече церемонията държавно погребение. По думите на Песков тя ще има "елементи" на такова, като например почетен гвардейски строй, а държавата ще помогне за организирането му. Той не уточни по какво ще се различава от пълноценното държавно погребение.

Ако Кремъл беше обявил държавно погребение за Горбачов, това щеше да направи по-трудно за Путин да пренебрегне събитието. Щеше да се наложи и Кремъл да изпрати покани на чуждестранни лидери, нещо, което руското президентство очевидно не е искало да прави в условията на покачващо се напрежение със Запада заради войната в Украйна, отбелязва Асошиейтед прес.

Путин, който някога нарече разпадането на Съветския съюз "най-голямата геополитическа катастрофа на века", избягваше да критикува Горбачов персонално, но многократно го е обвинявал, че не е осигурил писмени ангажименти на Запада, че НАТО няма да се разширява на изток.

Още по темата
В сряда руският президент изпрати внимателно формулирана съболезнователна телеграма, в която нямаше нито директни похвали, нито критики. В нея Путин определи Горбачов като човек, който е оставил "огромен отпечатък върху хода на световната история".

"Той ръководеше страната по време на трудни и драматични промени, в условията на мащабни предизвикателства във външнополитически, икономически и обществен план", посочи руският президент. "Той дълбоко съзнаваше, че са необходими реформи и се опита да предложи свои решения на наболелите проблеми."

Двойственото отношение на Кремъл намери отражение и в репортажите по държавната телевизия, в които на Горбачов се отдаваше почит като към историческа фигура, но реформите му бяха определени като недобре планирани и беше изтъкнато, че не е защитил интересите на страната по необходимия начин.

Руската общественост остава също толкова разделена по въпроса за наследството на Горбачов. Едни го величаят, че е сложил край на Студената война и на седем десетилетия тоталитарно управление, а други го обвиняват в предателство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още по темата: Михаил Горбачов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
1
 
! Отговори
Другарят Путин преди 1 година
Най-накрая Михаил Сергеевич, отпадъкът на обществото отиде на бунището на историята, където му е мястото!
36
0
 
1
 
! Отговори
ТРУДОЛЮБИВИЯТ преди 1 година
КОЙТО СИ ИЗПОЛЗВА УМА И ОТ ПЪКЪЛА ЩЕ НАПРАВИ РАЙ ! ГЛУПАВИЯТ, НА КОГОТО ЦЕЛИЯТ СВЯТ МУ Е КРИВ, И РАЯ ЩЕ ПРЕВЪРНЕ В ПЪКЪЛ ! ГОРБАЧОВ СИ ИЗПОЛЗВАШЕ УМА И ЖИВЯ 91 ГОДИНИ ! ПУТИН СИ ИЗПОЛЗВАШЕ ЗЛОБАТА И КРАЯТ МУ ИДЕ !
35
1
 
1
 
! Отговори
ГОРБАЧОВ преди 1 година
ВКАРА ЧОВЕЧНОСТ В РУСИЯ И ПРЕДОТВРАТИ ВОЙНА СЪС ЗАПАДА ! ПУТИН НАТИКА ОПОЗИЦИЯТА ПО ЗАТВОРИТЕ И ЗАПОЧНА ВОЙНА В ЕВРОПА !
34
1
 
2
 
! Отговори
ПАНАИР НА СУЕТАТА преди 1 година
КРАЛЯ УМРЯ - ДА ЖИВЕЕ КРАЛЯ !!! СИГУРНО Е КРАЛЯ НА ПОГРЕБЕНИЯТА - ПОГРЕБА КОМУНИЗЪМА, ПОГРЕБА СССР !!! КАКЪВ АРТИСТ УМИРА...
33
2
 
1
 
! Отговори
тя преди 1 година
Наивник , с усмивка западняците го преметнаха !
32
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До СТИГА ПЛЮЕНЕ ! __ Е СЕГА ГНИЕМ В КАПИТАЛИСТИЧЕСКОТО ГЕТО !!!...
31
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Сега живея по-добре__ЯВНО СИ ОВЛАДЯЛ НЯКОИ ДРУГИ УМЕНИЯ КАТО КАДЪРЕН И МЛАД СПЕЦИАЛИСТ ЗА ДА СЕ ПРЕБОРИШ С ИЗКУСТВЕНИТЕ ПРЕЧКИ И КОРУПЦИЯТА, А СЕГА НИ РАЗПРАВЯШ ВИЦОВЕ...
30
0
 
2
 
! Отговори
Палаши у шума преди 1 година
До АнонименНа кураторите на Горби нищо не им пречеше да дойдат като частни лица. Нали им беше голям приятел и го словословеха. Сал Орбан се престраши,ама той е консерватор ,а не гнил либераст. Либерастите се скатаха като палаши у шума.
29
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Дипломат След катопогребението не е държавно, какда присъстват? Тене са частни лица, а представляват конкретни държави.
28
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Дипломат След катопогребението не е държавно, какда присъстват? Тене са частни лица, а представляват конкретни държави.
27
2
 
2
 
! Отговори
Дипломат преди 1 година
Не е работа на Путин да присъства на поклонението на Горбачов. По-интересно е, че Меркел не е пожелала да присъства. Няма ги и посланиците на САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Швеция, Финландия, Полша...
26
5
 
3
 
! Отговори
Държавно погребение? преди 1 година
На свалените държавни глави не се полага държавно погребение. Хрушчов не е имал държавно погребение, Живков също не беше удостоен с такова, Хонекер умря в изгнание. Дори Маргарет Тачър имаше специално погребение, но то също не беше държавно. Всеки от споменатите беше с класи над Горбачов като политик и държавник. Естественият въпрос за Горбачов е не какво погребение му устройват, а защо не беше съден приживе.
25
2
 
5
 
! Отговори
Сега живея по-добре преди 1 година
Никой не ми е дал нищо наготово, освен скромното наследство, което всеки обикновен българин получава от родители, живели по времето на социализма. Всичко постигнах с много труд и знания, натрупани със старание. Никак не беше лесно заради изкуствените пречки и корупцията. Как да ми е жал за соца? Как да забравя първите си години трудов стаж, като пред очите ми е изкривеното от злоба лице на недоучената партийна секретарка, скачаща като хиена да пречи на всеки кадърен и инициативен млад специалист
24
5
 
5
 
! Отговори
Путин е гнида преди 1 година
Гнида която не уважава гения Горбачов!
23
1
 
4
 
! Отговори
ПУТИН НЕ Е .... преди 1 година
ПУТИН И ВСИЧКИ РУСКИ ГЕН-СЕКИ И СЕКИ НА РЕПУБЛИКИТЕ НА СССР ПРОИЗЛИЗАТ ОТ СЕЛСКИ СЕМЕЙСТВА, А ДЪН-СЯО-ПИН ПРОИЗЛИЗА ОТ ДВОРЯНСKО (МАНДАРИНСКО) СЕМЕЙСТВО, УЧИ ВПАРИЖ, ПОСЛЕ СЕ ВРЪЩА В РОДИНАТА СИ И СТАВА КОМУНИСТ И Т. Н. Е ЗАТОВА Е РАЗЛИКАТА МЕЖДУ СЪДБАТА НА СССР И КНР.
22
2
 
5
 
! Отговори
РУСОФИЛ преди 1 година
ХЕМ ГОРБАЧОВ НАПРАВИ ЕЛЦИН, А ЕЛЦИН- ПАК НАПРАВИ ПУТИН ЗАМЕСТНИК НА ПРИВАТИЗАЦИЯТА В ЛЕНИНГРАД, А СЕГА ПУТИН СЕ ПИШЕ НЕБЛАГОДАРНИК. ПУТИН ГО НАПРАВИ ФАКТИЧЕСКИ МИЛИАРДЕР И СЛЕД ТОВА С ЕЛЦИН ПРЕДИДЕНТ, А ТО - ДРУДЖЕТО НА ПУК НА ПОСЛЕДНИТЕ ДВАМА МЪРТВИ (ЕЛЦЕН И ПУТИН) НЕ ОТИДЕ НА ПОГРЕБЕНИЕТО. НА ЗАПАД ВЪПРЕКИ, ЧЕ СЕ ЛЪЖЦИ И ***- ПОДОБНО, НА РУСКОТО ПАДЕНИЕ НА ЛИЧНОСТА НЯМА.
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Франц Йозеф Щраус умира много бъро след завръщане от лов с тато ликвидиран е заради приятелството му с тато и опитите на тато да смени системата не да я реформира да я смени
20
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Номер 22 е абсолютно прав, а номер 25 очевидно не е бил в Русия. Каква империя бе човек, на 50 км извън Москва нямат канализация, беутния вътрешен продукт е изцяло от добива на газ и нефт, та те нямат индустрия, *** ги виж на нашето море че не излизат от хотела на ок инклузив. Ще тънат в дълбока мизерия докато не махнат Путин и не се погрижат за страната си. Понеже е *** Русия гледат да отвлекат вниманието на хората със спасяването на украинския народ
19
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нека всеки да отиде да ги заплюе.
18
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде скоро да погребват и Путин